Sestra a její práce ve vězeňství ČR - Králová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2011)
Abstrakt Název této bakalářské práce je ? Sestra a její práce ve vězeňství ČR.? Práce sestry vychází vždy z potřeb nemocného a má nemocnému zajistit pocit jistoty. Práce sestry je zaměřena najen na ošetřovatelskou péči, ale i na podporu zdraví a zdravého životního stylu. Jde o soubor opatření a konkrétních činností, které sestra vykonává, má k nim potřebné kompetence a nese za ně odpovědnost. Ošetřovatelská činnost se vždy odvíjí od aktuálního stavu pacienta a od prostředí, ve kterém se pacient nachází. Pro práci sestry ve vězeňství je přínosné, aby měla zkušenosti ve více ošetřovatelských oborech, protože její práce je velice pestrá a ošetřovatelská péče není zaměřena pouze na onemocnění jednoho orgánu a jemu přidruženým komplikacím. Hlavním cílem bylo zmapovat specifika práce sestry pracující ve vězeňství ČR ať už v ambulantní nebo nemocniční sféře. Zajímalo nás co dotazované sestry motivovalo pracovat ve vězeňství ČR, jaké mají pracovní náplně a jak je ve vězeňství ČR prováděna ošetřovatelská péče. Výzkum byl prováděn prostřednictvím kvalitativní výzkumné metody. Technikou výzkumu jsme zvolili polostrukturovaný rozhovor, který byl sestaven na základě platných norem a zákonů a dle práce s odbornou literaturou, která se týká problematiky vězeňství ČR. Výsledky rozhovorů byly zpracovány pomocí kazuistik a ty se staly podkladem pro vytvoření kategorizačních tabulek a grafů. Výzkumný soubor tvořilo šest respondentek, které pracují na pozici všeobecné sestry ve vězeňství ČR. Pomocí výzkumu jsme zjistily, že dotazované sestry provádějí svou práci dle platných norem a zákonů. Ošetřovatelská péče je prováděná formou ošetřovatelského procesu a práce dotazovaných sester ve vězeňství má svá specifika a liší se hlavně v přístupu k vězni/pacientovi a v komunikaci s ním. Mezi nejčastější specifika práce dotazovaných sester ve vězeňství ČR patří doprovod vězeňské služby ať už doprovází respondentky nebo vězně/pacienta dále neustálé zamykání, více administrativní práce. Motivací pro práci ve vězeňství ČR byla pro dotazované sestry hlavně zajímavá mzda, nové zkušenosti a zvědavost. Pracovní náplňí dotazovaných sester ve vězeňství ČR je dána odborností daného zařízení a vnitřním řádem zařízení ve kterém dotazované respondentky pracují Závěrem této práce je, že dotazované sestry pracující ve vězeňství ČR mají odlišnou a specifickou práci, která je ovlivněna hlavně skladbou pacientů a prostředím, kde se pacienti nachází. Je to práce velice psychicky náročná. V praxi by bylo možno využít výsledky výzkumu na odborné konferenci pro nelékařské zdravotnické pracovníky a nebo publikovat výsledky v odborném zdravotnickém časopise.
Nurse and her work in prison system of the Czech Republic.
Keywords: Vězeňství; práce sestry; role sestry; sestra ve vězeňství; Prison; Nurses´work; The nurse´s role; Sister in prison