Tendence k filantropii u středoškoláků - Vondrová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se teoreticky a prakticky zabývá mírou tendencí k filantropii u středoškoláků. Filantropii lze přeložit jako lidumilnost, dobročinnost nebo bratrskou pomoc bližnímu. Vyjadřuje dlouhodobý závazek k veřejným hodnotám a veřejnému prospěchu a jde o formu prosociálního chování, kterou motivuje osobní sociální odpovědnost za dobrý chod společnosti jako celku. Teoretická část se zabývá vývojem filantropie a jejími druhy, motivací k dobročinnosti, morálkou ale i vývojem osobnosti v období dospívání. Cílem práce je rámcově změřit a popsat tendence k filantropii u středoškoláků podle předem stanovených kritérií (například religiozity, pohlaví, charakteru vzdělávání respondentů). Pro zjištění tohoto cíle byl zvolen kvantitativní výzkum. Ke sběru dat byla použita metoda dotazníku. Pro konstrukci dotazníku byla použita ''Škála filantropie'' (The Philantrophy Scale), autorů T. Schuyta, J. Smita a R. Bekkerse v pracovním převodu H. Záškodné (2008, 2009) a vybrané otázky z výzkumu ''Fenoménu filantropie: Postoje veřejnosti k dárcovství'' od M. Hladké. Dotazník byl doplněn otázkami ke zjištění některých sociodemografických ukazatelů. Zkoumaný soubor je tvořen 80 studenty a učni středních škol. Z výsledků práce vyplynulo, že středoškolští studenti vykazují průměrnou tendenci k filantropii. Vyšší tendence k filantropii se objevují u repondentů, kteří věří v Boha, avšak faktory jako pohlaví či typ školy nemjí na celkovou filantropii významný vliv.
Tendency to philanthropy in secondary school students
Keywords: altruismus; filantropie; morálka; motivace; tendence; altruism; philatrophy; morality; motivation; tendency