Phylogeny of Brimstone butterflies (genus Gonepteryx): The evolution of colour pattern in UV spectrum and geographical area - Hanzalová, Dana (Jihočeská univerzita, 2018)
Fylogeneze, fylogeografie a evoluce UV reflektantních vzorů byly zkoumány u 12 druhů rodu Gonepteryx. Pro fylogenetické analýzy a rekonstrukci biogeografických událostí byly použity sekvence jednoho mitochondriálního (COI) a jednoho nukleárního (Wingless) genu. Tyto výsledky byly později porovnány s rozsahem UV reflektantní kresby pro zkonstruování ancestrální situace a evoluce UV kresby v daném rodu.
Phylogeny of Brimstone butterflies (genus Gonepteryx): The evolution of colour pattern in UV spectrum and geographical area
Keywords: Gonepteryx; motýli; UV reflektance; ultrafialové vzory; fylogeneze; biogeografie; evoluce; Gonepteryx; butterflies; UV reflectance; ultraviolet patterns; phylogeny; biogeography; evolution