Rozvodovost obyvatelstva evropských států, časový vývoj a prostorová diferencovanost - Hesounová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá rozvodovostí obyvatelstva evropských států, časového vývoje a prostorové diferencovanosti tohoto demografického procesu. První část práce je zaměřena na vymezení pojmu rodiny a její teoretické pojetí. Druhá část se zabývá základními pojmy týkajícími se rozvodovosti a rozvodu, popisuje míry rozvodovosti. Následná kapitola se věnuje vývoji legislativy a evidence rozvodovosti v evropských státech s důrazem na analýzu situace v České republice. Kapitola je doplněna o důvody a příčiny rozvodů ve vybraných evropských zemí. Další část práce analyzuje četnost, intenzitu a prostorovou diferenciaci rozvodovosti podle jednotlivých evropských zemí na základě vybraných metod hodnocení, jako jsou hrubá míra a index rozvodovosti, úhrnná rozvodovost a rozvodovost podle věku. Analýza je doplněna grafy a mapovými výstupy. Poslední kapitola se věnuje kategorizaci států podle intenzity rozvodovosti.
Divorce of the population of European countries, the temporal development and spatial differentials
Keywords: rozvod; rozvodovost; Evropa; ukazatelé rozvodovosti; evropská data rozvodovosti; divorce; divorce rate; Europe; divorce indicators; availability of European divorce data