Podpora zdraví pacientů ve zdravotnickém zařízení. - Fridrichovská, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2016)
Předložená práce se zabývá výzkumem kvality podpory zdraví a určením hlavních rizikových faktorů ovlivňujících zdraví pacientů. Diplomová práce sestává z teoretické rešerše a praktického výzkumu v Nemocnici Pelhřimov. V teoretické části byly dopodrobna rozebrány determinanty zdraví, doporučena prevence a způsoby podpory zdraví, především s ohledem na zdravý životní styl. Cílem praktické části bylo zjistit informovanost pacientů o podpoře zdraví, zjišťování rizikových faktorů u pacientů, nabízení aktivit podporujících zdraví a následné potvrzení stanovených hypotéz. Výzkum probíhal formou anonymních dotazníků pacientům. Získaná data byla statisticky zpracována standardními metodami a prezentována formou grafů. Na základě získaných výsledků byla vytvořena informačně-edukační brožura zaměřená na rizikové oblasti kouření, stravování a pohybovou aktivitu.
Support the health of patients in health care institutions
Keywords: podpora zdraví; zdravý životní styl; determinanty zdraví; kouření; pohybová aktivita; zdravá výživa; health promotion; healthly lifestyle; determinants of the health; smoking; physical aktivity; healthy food