Výuka psychologie na středních školách a její vliv na osobnost studenta - Marešová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena na výuku psychologie na středních školách a klade si za cíl blíže seznámit a specifikovat výuku psychologie, s níž se student setkává na střední škole, zejména na všeobecně vzdělávacích gymnáziích. Práce popisuje rámcově vzdělávací program a jeho přínos a úlohu ve vzdělávání, metody a formy výuky a další aspekty didaktické transformace obsahu v kontextu výuky psychologie. Cíl výuky psychologie je představen v podobě klíčových kompetencí a psychologické gramotnosti a otevírá otázku rozvoje osobnosti v rámci výuky psychologie. Praktická část obsahuje sebereflexi a retrospekci autorky práce vztahující se k výuce psychologie na střední škole a její porovnání s výukou psychologie na vysoké škole. Dále dotazníkové šetření mapující pohled vyučují a studentů na výuku psychologie na Gymnáziu ve Strakonicích.
Teaching psychology at secondary school and its effect on the student's self-concept
Keywords: výuka psychologie; didaktika psychologie; vzdělávací systém; rámcově vzdělávací program; klíčové kompetence; psychologická gramotnost; sebereflexe; teaching psychology; psychological literacy; educational system; key competences; self-reflection