Možnosti využití fitness ve fyzioterapii u pacientů s míšní lézí - Ševecová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2010)
V posledních letech stoupá počet osob po poranění míchy, ale také i fyzioterapeutů, kteří mají zájem o cvičení ve fitness centru a o další aktivity, které fitness zahrnuje. I proto je tato aktivita čím dál častěji zařazována do rehabilitačních programů a rekondičních pobytů určených pro osoby s míšní lézí. Zařazení fitness do rehabilitace osob s míšní lézí je běžné zejména v USA. Cílem této práce bylo zmapovat vliv a přínos fitness na svalové dysbalance v oblasti trupu a posturu u pacientů s míšní lézí a dále poukázat na možnosti zařazení fitness do fyzioterapeutických postupů v rehabilitaci vozíčkářů. Z takto zadaného cíle jsem v teoretické části shrnula jednak poznatky o míšních lézích a jejich komplikacích, dále poznatky vztahující se ke svalovým dysbalancím trupu u pacientů s míšní lézí a na závěr jsem se snažila zmapovat dosavadní poznatky o fitness - definice fitness, význam pohybové aktivity a posilování pro vozíčkáře, zmiňuji se o základních principech, pojmech a cvicích a zabývám se jejich aplikací do cvičebního programu vozíčkáře. V praktické části jsem využila kvalitativní druh výzkumu formou kazuistik. Výzkum byl prováděn v rehabilitačním centru pro tělesně postižené (Rehafit) v Praze. Byli vybráni dva probandi, muž a žena s diagnostikovanou míšní lézí. U ženy byla diagnostikována paraplegie Th11-12, u muže tetraplegie C4-5. Oba pacienti s míšní lézí jsou podobného věku a po přibližně stejně dlouhém časovém úseku od poranění míchy. U sledovaných pacientů došlo k ovlivnění svalové dysbalance v oblasti trupu, zlepšení postury a stability sedu, zvýšení svalové síly a zlepšení celkové fyzické kondice. Z výsledků vyplývá, že zařazení fitness do rehabilitačních programů v období po ukončené intenzivní rehabilitaci má pro pacienty s míšní lézí nesporný význam zejména pro ovlivnění postury a svalových dysbalancí.
Possibilities of application fitness in physioteraphy in patients with spinal lesion
Keywords: fitness; míšní léze; svalové dysbalance; fitness; spinal lesion; muscle disbalance