Role otce v současné rodině - Marková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je složena ze čtyř kapitol. První kapitola definuje rodinu a shrnuje její vývoj. Druhá kapitola se zabývá rodičovstvím a otcovstvím a také rozdíly mezi otci a matkami. Třetí kapitola popisuje nastávajícího otce, pečujícího otce, stárnoucího otce, ideálního otce a špatného otce. V poslední kapitole je věnována pozornost vztahu otec - dítě ve vývojových obdobích a také vztahům otec - dcera a otec - syn. Praktická část využívá kvalitativních metod, konkrétně případových studií, které představují šest otců ve třech generacích: nastávající otce, mladé pečující otce a otce - dědečky. Cílem práce je zmapovat, jak jednotliví respondenti vnímají otcovství a jak v rodině fungují. V závěru docházím ke zjištění, pronikání mužů do rodinného života je z velké části ovlivněno pracovní vytížeností a samotným zájmem mužů. Ten byl de facto ve všech případech pozitivní, přesto jsou současní otcové přívětivější než otcové - dědečkové.
The role of father in current family
Keywords: rodina; rodičovství; otec; otcovství; otcovská role; syn; dcera; vývojové etapy; family; parenting; father; fathering; father´srole; son; daughter; developmental periods