Problematika výživové hodnoty mléčných výrobků ve stravě předškolních dětí v mateřských školách - Skorupanová, Medina (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou výživové hodnoty mléčných výrobků ve stravě předškolních dětí v mateřských školách. Byly stanoveny dva hlavní cíle. Prvním bylo určit mléčné výrobky, které jsou pro tuto věkovou kategorii vhodné, a ty, které jsou méně vhodné nebo nevhodné. Druhým hlavním cílem bylo edukovat o správné výživě v oblasti konzumace mléčných výrobků personál těch mateřských škol, kde by druh a množství podávaných mléčných výrobků byly nevyhovující. Teoretická část popisuje složení mléka a mléčných výrobků, podtrhuje především složky mléka, nad kterými je potřeba se zamyslet a zaměřit se na ně, a jejich význam pro lidský organismus. Dále popisuje význam mléka a mléčných výrobků pro předškolní děti, uvádí, které mléčné výrobky jsou pro tyto děti vhodné a které naopak nevhodné. V neposlední řadě uvádí také doporučené denní dávky těchto výrobků pro splnění spotřebního koše. Pro účely vypracování praktické časti byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu, metoda pozorování, dotazování a práce s dokumentací. Techniku tvořil polo-strukturovaný rozhovor a hodnocení jídelních lístků v mateřských školách. Polo-strukturovaný rozhovor za pomoci dotazníku byl zajištěn přímým kontaktem. Výzkumný soubor tvořil personál 6 mateřských škol v Jihočeském kraji. Z výsledků práce vyplývá, že personál mateřských škol je dobře informován o problematice konzumace mléčných výrobků, ale přesto se mu nedaří naplňovat spotřební koš v oblasti mléka. Dle personálu se spotřební koš v oblasti mléka daří naplňovat ze 75% 4 mateřským školám z 6. Zbylé 2 mateřské školy dle personálu spotřební koš v oblasti mléka naplní pouze z 50%. Spotřební koš v oblasti mléčných výrobků se jim ale naplňovat daří, protože do svačin podávaných v mateřských školách jsou často zařazovány ovocné jogurty, tvarohy nebo různé druhy tvarohových pomazánek. Spotřební koš v oblasti mléčných výrobků je tedy v 5 z 6 mateřských škol naplněn až z 93%. V jedné mateřské škole se nedaří ani to. Kvalita mléčných výrobků podávaných v mateřských školách hodnocená dle obsahu energie, sacharidů, cukrů, tuků a bílkovin vzhledem k věku strávníků je průměrná, většinou se pověření členové personálu řídí při výběru cenou a složením mléčného výrobku. Někteří z nich jsou ovlivněni spíše cenou výrobku, pak přestává být kvalita důležitá, jiní se řídí spíše složením výrobku, a pro to, aby mléčný výrobek byl kvalitní, dělají maximum, což zahrnuje i možnost, že si jej vyrobí sami. Reklama při výběru mléčného výrobku nehraje žádnou roli.
Problems of nutritional value of dairy products in the diet of preschool children in nursery schools
Keywords: Mléko; Mléčný výrobek; Výživově doporučená dávka; Kvalita mléčného výrobku; Znalost personálu; Mateřská škola; Spotřební koš; Předškolní děti; Milk; Milk product; recommended daily intake; quality of milk product; knowledge of the staff; of nursery; consumption basket; of preschool children