Vliv věku koní na kvalitu a dobu jejich odpočinku v podmínkách aktivního ustájení - Záhorová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2021)
Kvalita a doba odpočinku je společně s krmením a pohybem nejdůležitější faktor ovlivňující psychické i fyzické zdraví koní. Tato diplomová práce se zabývala vlivem věku na dobu a kvalitu odpočinku u koní nově ustájených v podmínkách aktivní stáje. V první části této diplomové práce byl zpracován literární přehled zaměřen na etologii, welfare a jednotlivé typy ustájení koní. Podrobněji bylo zpracováno téma aktivního ustájení, které svou funkčností nejvíce odpovídá fyziologickým potřebám koní. Do sledování bylo zahrnuto 6 koní plemene českým teplokrevník, kteří byli rozděleni do 3 věkových skupin (mladí, střední a staří). Sledování probíhalo za pomoci záznamu z kamer deset po sobě jdoucích dní v zimě v aktivní stáji v Mažicích. Pro hodnocení byly rozlišeny 2 části dne (den a noc). V této diplomové práci byly sledovány především klidové aktivity koní v odpočívárně aktivního ustájení, mezi které se řadí paběrkování, bdělost vestoje a vleže, podřimování vestoje a vleže a hluboký spánek. Ke statistickému hodnocená byla využita jednofaktorová Anova a Anova pro opa-kovaná měření. Bylo zjištěno, že všechny pozorované věkové skupiny koní využívaly odpočívárnu shodně, a to 1/3 dne. Každá věková skupina koní však měla jiné zastoupení klidových aktivit. Skupina mladých a středních z času stráveného v odpočívárně zhruba polovinu paběrkovala, na rozdíl od starých koní. Ti se průkazně (p < 0,05) věnovali nejvíc podřimováním vestoje (40 %), zatímco paběrkováním strávili pouze 30 % času. Sledované činnosti prováděly všechny věkové skupiny především v noci. Jedinou výjimkou bylo paběrkování střední věkové skupiny koní, kteří touto aktivitou strávili ve dne v průměru 121,7 min v porovnání s nocí (93,4 min). Aktivní ustájení dává koním možnost volby aktivity, a jak je vidět z výsledků pozorování i staří koně, zvyklí většinu života na boxové ustájení, se dobře adaptovali na tento typ ustájení a jeho využívání jim vyhovuje.
The influence of the age of the horses on the quality and time of their rest in the conditions of active housing
Keywords: Aktivní ustájení; odpočinek; koně; věk; active stable; rest; horses; age