Vyšetřování biologického materiálu v ordinacích dětských lékařů - POCT - Frdlíková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se týká shromáždění výsledků vyšetřovacích metod POCT v ordinaci dětského lékaře a výsledků měřených v příslušné laboratoři. Vyšetřovala a shromažďovala jsem výsledky tří nejčastěji zkoumaných biologických materiálů, kterými jsou krev, moč a stolice. V moči jsem prováděla základní chemické, mikroskopické a mikrobiologické vyšetření. V krvi jsem stanovovala množství C-reaktivního proteinu. Přítomnost rotavirů a adenovirů jsem zjišťovala ve stolici. Jednotlivá vyšetření jsem všeobecně popsala v teoretické části práce. V metodice jsem podrobně popsala přístroje a metody. Pro chemické vyšetření moče jsem pracovala s přístrojem HandUReader pracující na principu fotometrie. Jeho výsledky jsem ověřovala v laboratoři diagnostickými proužky HaptaPhan a v mikroskopu. Přítomnost bakterií v moči jsem v ordinaci zjišťovala pomocí kultivačních testů Uricult Trio, které jsou z obou stran potaženy vrstvou agaru. V laboratoři jsem rozočkováním na krevní agar a Endovu půdu potvrzovala výsledky z ordinace. Přístroj QuikRead měřící množství C-reaktivního proteinu ve vzorku na principu fotometrie jsem používala v ordinaci. Jeho výsledky jsem ověřovala v laboratoři na plně automatizovaném přístroji Architect plus c4000, jehož princip je založen na principu turbidimetrie. Sety Diarlex MB v ordinaci a Rapid-VIDITEST Rota Adeno v laboratoři jsem zjišťovala přítomnost rotavirů a adenovirů ve stolici. Ve své práci jsem přesně popsala postup, jakým jsem pracovala s jednotlivými metodami a uvedla zjištěné výsledky. Výsledky mé práce v ordinaci a laboratoři jsou shrnuty v diskuzi.
Testing of biological materials in surgeries of pediatricians - POCT
Keywords: Klíčová slova Point of care testing (POCT); Chemické vyšetření moče; Močový sediment; Mikrobiologické vyšetření moče; C-reaktivní protein (CRP); Rotaviry; Adenoviry; Keywords Point of care testing (POCT); Chemical examination of urine; urinary sediment; Microbiological examination of urine; C-reactive protein (CRP); Rotaviruses; Adenoviruses