Prevence sociálně patologických jevů na lokální úrovni - Tvarohová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2010)
Sociálně patologické jevy a jejich výskyt mezi mládeží a dospívajícími jsou v dnešní době, vzhledem k nárůstu kriminality prováděné právě touto věkovou skupinou, aktuálním a diskutovaným problémem. Ve své bakalářské práci jsem se zaměřila na problematiku těchto nežádoucích a společensky nebezpečných jevů. Zvolila jsem si lokalitu a stanovila cíl svého výzkumu. Cílem byla deskripce sociálně patologických jevů vyskytujících se v dané lokalitě a analýza systému prevence těchto jevů (tvorba preventivních opatření, jejich realizace, dostupnost, součinnost institucí podílejících se na preventivních opatřeních apod.). V případě zjištěných nedostatků v systému prevence navrhuji možná opatření pro zlepšení spolupráce mezi jednotlivými složkami podílejícími se na této problematice. Teoretická část této práce definuje základní pojmy - společenské normy, sociální deviace, sociální sankce, sociální kontrola, sociálně patologické jevy a prevence těchto jevů. Podrobně popisuje výskyt sociálně patologických jevů, příčiny jejich vzniku a možnosti prevence dané problematiky. Výzkum byl prováděn po získání informací o problematice, na základě kvalitativního přístupu, metodou polořízeného rozhovoru. Ten byl veden s tiskovou mluvčí Policie ČR, kurátorem pro děti a mládež a se sociálními pracovnicemi dané lokality. Z výsledků šetření lze soudit, že v oblasti primární prevence je spolupráce složek podílejících se na oblasti prevence sociálně patologických jevů na velice dobré úrovni. Vyskytují se problémy v oblasti sekundární a terciární prevence (nedostatek financí, nedokonalé zázemí, problémy s komunikací mezi jednotlivými složkami podílejícími se na prevenci apod.). Výsledky práce mapují současnou situaci v oblasti patologických jevů a mohou být podkladem pro další studie a výzkumy v této oblasti.
Prevention of socially pathological phenomena at the local level
Keywords: Společenské normy; Sociální deviace; Sociální sankce; Sociální kontrola; Sociálně patologické jevy; Prevence sociálně patologických jevů; Kvalitativní výzkum; social norms; social deviance; social sanctions; social control; social pathology; and prevention of these phenomena; qualitative research