Educational program aimed at the prevention of dental decay for preschool children. - Pavcová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem předkládané bakalářské práce je návrh, aplikace a ověření dentálního edukačního programu jako prevenci výskytu zubního kazu u dětí předškolního věku. Teoretická část práce se zabývá ontogenezí dětského věku ve spojitosti s dočasnou a stálou denticí. V dalších kapitolách je popisována problematika vzniku zubního kazu a jeho vývoj, který je přímo ovlivněn výživou a především správnou dentální hygienou. Součástí teoretické části je též charakteristika dentálního vyšetření, včetně specifikace indexů, které se využívají v kariologii. V závěrečných kapitolách je popsána problematika tvorby edukačního programu, která respektuje didaktické zásady a formy edukace včetně použití vhodných didaktických technik a pomůcek. V metodologii jsou definovány cíle a úkoly práce a výzkumné předpoklady. Vlastní metodika práce charakterizuje výzkumný soubor včetně organizace výzkumného šetření. Výzkumného šetření se zúčastnilo celkem 22 dětí předškolního věku ve věkovém rozpětí 4-6 let. Na základě aplikace dentálního edukačního programu a analýzy zjištěných výsledků byl prokázán pozitivní vliv na snížení hodnoty kpe indexu. Získané výsledky poukazují na vhodně zvolený dentální edukační program, který ukazuje na potřebu systémové koncepce intenzivních programů podpory orálního zdraví v mateřských školách.
Edukační program zaměřený na prevenci výskytu zubního kazu u dětí předškolního věku.
Keywords: stomatologie; zubní kaz; dočasná dentice; kpe index; prevence; výživa; hygiena; edukační program; dentistry; tooth decay; temporary dentition; KPE index; prevention; nutrition; hygiene; educational program