Plánování přípravy jednotek 15. ženijní brigády AČR na mimořádné události při plnění úkolů IZS. - Snížek, Libor (Jihočeská univerzita, 2013)
V dnešní době, kdy se stále častěji objevují přírodní či průmyslové katastrofy, je potřeba, aby integrovanému záchrannému systému při těchto katastrofách pomáhala i Armáda České republiky. Dříve byly pro tyto operace předurčeny záchranné prapory, které byly zrušeny. Z 15. ženijní záchranné brigády se stala 15. ženijní brigáda, do jejíž podřízenosti patří ženijní prapory a samostatné záchranné roty. Právě z těchto jednotek bývají vyčleňovány odřady pro pomoc integrovanému záchrannému systému. První část práce je věnována zejména vzniku Civilní obrany a záchranným útvarům Armády České republiky. Další podstatnou částí je příprava plánování ženijních a záchranných jednotek. Další část je věnovaná technice, která je využívána při pomoci v rámci spolupráce s jednotkami integrovaného záchranného systému. Jedná se jak o techniku používanou všemi druhy vojsk, tak je představena speciální ženijní technika. Druhá část se zabývá přímo problematikou schopnosti nasazení jednotek 15. ženijní brigády při plnění úkolů během pomoci při přírodních či průmyslových katastrofách. V této části jsou uveřejněny počty zásahů a jejich vyčíslení po jednotlivých útvarech 15. ženijní brigády. Důležitou částí práce je vytvoření záchranného praporu, který by nahrazoval nutnost tvoření záchranných odřadů. I přesto, že je záchranný prapor fiktivní, je založen na skutečné struktuře jednotek 15. ženijní brigády. Stejně tak je to tomu u jednotlivých pracovních funkcí a jejich požadavcích. Odborné kurzy, které jsou u požadavků zveřejněny, vycházejí z interního dokumentu Armády České republiky, kterým je Věstník Ministerstva obrany 20-2012 Vzdělávací aktivity 2013. Z prozkoumávání interních dokumentů 15. ženijní brigády a převedením těchto dokumentů do praxe bylo zjištěno, že jednotky 15. ženijní brigády jsou připraveny na mimořádné události při plnění úkolů v rámci integrovaného záchranného sytému.
Planning of 15. th. Engineer brigade troops preparation on extraordinary events during performance of integrated rescue systeém tasks.
Keywords: integrovaný záchranný systém; Armáda České republiky; 15. ženijní brigáda; Integrated Rescue System; Army of the Czech Republic; 15. Engineer Brigade