Problematika oceňování zásob v podmínkách České republiky - Polenová, Dana (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce na téma ''Problematika oceňování zásob v podmínkách České republiky'', jejíž cílem je analyzovat vybrané metody oceňování zásob aplikované na konkrétní účetní jednotce. Zásoby jsou důležitou součástí oběžného majetku. Jedná se o takové složky majetku, u kterých dochází k jednorázové spotřebě v průběhu výrobního procesu. Zásoby zahrnují např. materiál, výrobky, zboží atd. Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví umožňuje výběr ze dvou způsobů. Existuje způsob účtování A a B. Důležitou složkou pro podnik je oceňování zásob. Mezi způsoby oceňování zásob patří metoda váženého aritmetického průměru proměnlivého, metoda FIFO a metoda pevné skladové ceny. Jednotlivé techniky oceňování zásob mají rozdílný vliv na výsledek hospodaření. Významným kritériem při výběru je hlavně praktičnost a vhodnost oceňovací techniky. Toto kritérium ovlivňuje především velikost účetní jednotky a množství zásob. Jedním z hlavních cílů firmy jsou co nejnižší materiálové náklady, protože mají za následek nižší prodejní cenu. Zároveň se však firma snaží o nejnižší daňový základ. Tomu naopak pomáhají co nejvyšší materiálové náklady.
Problems appraisement inventory in conditions of Czech Republic
Keywords: zásoby; pořizovací cena zásob; způsoby oceňování zásob; účtování o zásobách způsobem A a způsobem B; stocks; purchase cost of stocks; ways of stocks evaluating; stock accounting by the way A and B