Vypracování řízené dokumentace plánování v radioterapii - Zimová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá vypracováním řízené dokumentace pro roční zkoušky provozní stálosti plánovacího systému a nalezením kritických bodů, které poukážou na nedostatečnost jejich zabezpečení. Dokumentace zkoušek je specifikována na použití s plánovacím systémem Eclipse od výrobce Varian Medical Systems, na Onkologickém oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s. V teoretické části jsem se zaměřila na způsob vypracování řízené dokumentace, novinky v oblasti plánovacího systému a popsala jsem i kybernetickou bezpečnost, která se vztahuje k jednomu z mých cílů práce. V praktické části jsem nejprve vypracovala návrh řízeného dokumentu pro roční zkoušku provozní stálosti plánovacího systému na základě interní směrnice Nemocnice České Budějovice, a.s. Řízeným dokumentem se stane až potom, co projde procesem schvalování. Dále jsou v praktické části vytyčeny nejkritičtější body metodiky, které by mohly mít nepříznivý dopad na bezpečné fungování plánovacího systému i provozu oddělení obecně. Rizika jsem následně zanalyzovala metodou KARS. Po vyhodnocení jsem všechny kritické body popsala, jakým způsobem jsou zajištěny a kde se naopak nacházejí nedostatky. Na základě výsledků analýzy byla navržena opatření na jejich ochranu. Přínosem práce je nový pohled na otázku zajištění bezpečného užívání. Z uvedené analýzy vyplývá širší pojetí zajištění otázek bezpečnosti při užívání plánovacího systému s dopadem na provoz celého oddělení.
Evolvement of controlled planning documentation in radiotherapy
Keywords: Radioterapie; řízená dokumentace; Zkoušky provozní stálosti; opatření proti zneužití; Radiotherapy; managed documentation; Short-term Stability Check; measures against abuse