Migrace pracovních sil v Jihočeském kraji - Petrách, Filip (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou trhu práce v kontextu mobility pracovních sil v Jihočeském kraji. Obsahuje část teoretickou, charakterizující trh práce, jeho fungování, segmenty a typy prostorové mobility. V další části následuje charakteristika vybraného sledovaného regionu, která je sledována především z ekonomického a sociálního hlediska. Část praktická je rozdělena do tří kapitol, kde dochází ke zkoumání trendů a tendencí ve třech typech prostorové mobility, hodnocení vlivu mobility v souvislosti s trhem práce a nakonec prognóza budoucí situace. Analýza trendů a tendencí je sledována u tří typů prostorové mobility, přičemž u vnitřní migrace v rámci České republika je sledované období v letech 1996 - 2006, stejně je tomu tak i u imigrace cizinců a dojížďka a vyjížďka za prací je sledována v letech 1991 a 2001. Analýza vychází z časových řad, na kterých jsou aplikovány běžně používané ukazatele (saldo, obrat, intenzita, účinnost, hrubá a čistá míra migrace). Poslední kapitolou praktické části je prognóza budoucího vývoje prostorové mobility v kontextu trhu práce, respektive jeho ukazatelů.
The Migration of Labour in The Southbohemian District
Keywords: migrace; vyjížďka; dojížďka; prostorová mobilita; trh práce; nezaměstnanost; migration; commutation; area mobility; labour market; unemployment