Problematika bezdomovectví a jeho motivace - Cejpová, Anne (Jihočeská univerzita, 2013)
Fenomén bezdomovectví představuje extrémní projev sociální exkluze a chudoby. Bezdomovců stále přibývá, společně například s nárůstem nezaměstnanosti a s tlakem a vysokými nároky moderní společnosti na jednotlivce. Má bakalářská práce se zabývá vnitřními a vnějšími faktory, které vedou ke vzniku tohoto jevu, dále potom vnitřními a vnějšími faktory, které napomáhají k návratu do společnosti. V úvodní teoretické části jsem se věnovala přiblížení problematiky bezdomovectví - definování pojmu, typologii a příčinám vzniku, navázala jsem motivací a průběhem změny chování klienta a část zakončila formami a druhy sociální práce s touto skupinou klientů. V následující empirické části jsem se zabývala příčinami vzniku bezdomovectví a motivací klientů ke změně jejich životního stylu. Pro výzkum k mé bakalářské práci jsem využila kvantitativní metodu. Data jsem sbírala prostřednictvím vlastně sestaveného dotazníku u klientů Nízkoprahového denního centra pro lidi bez domova v Brně. Z výsledků mého šetření plyne, že nejčastější příčinou vedoucí k bezdomovectví jsou materiální důvody spojené se ztrátou zaměstnání, ale i ztrátou bydlení a dluhy. Dalšími závažnými příčinami jsou vztahové problémy spojené s rozpadem partnerství či nefunkčními vztahy v rodině a dále problémy osobní, které vyplývají z duševního či tělesného postižení či různých typů závislosti. V centru pozornosti byly také vnější a vnitřní motivační faktory vedoucí ke změně životního stylu lidí bez domova. Z výzkumu vyplynulo, že nejvíce tyto osoby vnitřně motivuje touha po založení rodiny, zázemí, důstojném životě či penězích. Na druhé straně zevně se cítí být motivováni nabídkou sociálních služeb, možností prodeje Nového prostoru nebo i rodinou a přáteli. Výsledky mého výzkumu mohou být využity k poskytnutí zpětné vazby organizacím zabývajícím se problematikou bezdomovectví, popřípadě k sestavení odborného článku do časopisu.
Issues of Homelessness and its Motivation
Keywords: Bezdomovectví; příčiny bezdomovectví; motivace; sociální práce; sociální služby; Homelessness; Causes of Homelessness; Motivation; Social work; Social services