Rizikové faktory psychického zanedbávání dětí žijících ve vlastních rodinách - Růžičková, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá rodinou v kontextu psychického zanedbávání dítěte, zejména rizikovými rodiči a rizikovými dětmi jako hlavními rizikovými faktory. V závěru teoretické části jsou popsány dlouhodobé rizikové situace jako jeden z možných rizikových faktorů psychického zanedbávání. Praktická část obsahuje výsledky analýzy úředních dokumentů Oddělení sociálně-právní ochrany dětí, Odboru sociálních věcí Městského úřadu v Prachaticích. U dětí vedených v evidenci Odboru sociálních věcí se vyskytují jako rizikové faktory psychického zanedbávání nedonošenost, mentální retardace a lehké mozkové dysfunkce dítěte. U jejich rodičů byla jako rizikový faktor objevena zejména citová deprivace matek a psychické poruchy u otců, dále pak alkoholismus jednoho z rodičů a u matek ještě nedostatek času na děti kvůli zaměstnání. Většina těchto dětí je také psychicky a fyzicky týrána.
Mental Neglect Hazard Factors of Children Who Live in Their Own Families
Keywords: dítě; rodina; základní psychické potřeby; syndrom CAN; psychické zanedbávání; citová deprivace a subdeprivace; rizikové faktory; rizikoví dospělí; rizikové děti; rizikové situace; child; family; basic psychical needs; CAN syndrome; mental neglect; emotional deprivation and subdeprivation; hazard factors; risk adults; risk children; risk situations