Nádory těla děložního - Krištoforyová, Silvie (Jihočeská univerzita, 2023)
Karcinom těla děložního patří mezi nejčastěji se vyskytující nádory ženského pohlavního ústrojí. Počet vyskytujících se případů neustále stoupá, avšak díky pokrokům a novým diagnostickým metodám, je jejich diagnostika časnější. Teoretická část obsahuje anatomický a histologický popis dělohy, základní typy nádorů těla děložního, možnosti jejich diagnostiky, léčby a preventivní opatření. Cílem mé praktické části je zjistit výskyt jednotlivých typů nádoru těla děložního v průběhu 10letého sledování. Jak jejich diagnostiku, především časnost, ovlivnily vyšetřovací metody a pravidelné gynekologické preventivní prohlídky. Dále chci posoudit, jak se v průběhu 10 let mění zastoupení jednotlivých patologických stavů, kdy jsou maligní nádory diagnostikovány. Data se pokusím zjistit z archivu oddělení histologie a patologie. Výsledky následně shrnu do grafů. Dále se budu podílet na zpracování 3 různých děložních nádorů, kdy na základě makropopisu, zhodnotím následný postup přikrojení a barvení, dle typu nádoru. Na základě vstupních informací vytvořím pracovní hypotézu, zda se jedná o benigní či maligní karcinom. Poté budou mé výsledky zhodnoceny lékařem, který posoudí, zda mé postupy byly správné.
Tumors of the uterine corpus
Keywords: Děloha; tělo děložní; karcinom; hyperplazie; leiomyom; nádorové markery; Uterus; uterine body; carcinoma; hyperplasia; leiomyoma; tumor markers