Posouzení vlivu vybrané investice na finanční situaci podniku - Valdmanová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2017)
Investice a následné rozhodování o nich je jednou z nejdůležitějších činností, které se v podniku provádějí. Rozhodnutí o špatné, nebo naopak dobré investici může podnik zásadně ovlivnit. Pokud se management podniku rozhodne realizovat investici, která nebude dostatečně efektivní, může tato investice přivést podnik až v tom nejhorším případě k bankrotu. Naopak pokud bude podnik realizovat investici, jenž skutečně přinese užitek dle očekávání, bude znamenat pro podnik do budoucna růst a rozvoj. Tento rozvoj je pro podnik velice důležitý, protože pomocí něho se udržuje podnik konkurenceschopný. Podnik XYZ, s.r.o., jehož data jsou použita v bakalářské práci, se rozhodl pro investování do dlouhodobého majetku, konkrétně do výrobní haly, což má za následek zvýšení výrobní kapacity. Tato investice umožní rekonstrukci a rozšíření výrobní haly. Na realizaci této investice bude použita přidělená dotace z Ministerstva průmyslu a obchodu v rámci programu Nemovitosti. Tato dotace pokryje jednu třetinu nákladů potřebných pro realizaci projektu. Zbylé náklady budou hrazeny z bankovního úvěru. V práci je popsána předinvestiční příprava, různé druhy investic a možné způsoby investování. Popsán je zde také postup při hodnocení efektivnosti investic a jaké metody mohou být používány. V druhé praktické části je vypočtena efektivnost konkrétní investice. Následně je vytvořena predikce budoucího vývoje. Jelikož byla vybraná investice do výrobní haly realizována již v roce 2011, je predikce srovnána se skutečným stavem, který v podniku nastal.
Assessment of the effect selected investments on the financial situation of enterprise
Keywords: investice; finanční analýza; predikce; investment; financial analysis; prediction