Dětská práva a jejich naplňování v životě mentálních jedinců - Czinegová, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
Dítě jako každá lidská bytost má svou hodnotu, důstojnost a základní práva. Mezníkem ve vývoji mezinárodní spolupráce a ochrany práv dítěte se stal v roce 1989 dokument OSN Úmluva o právech dítěte. V této práci jsem se pokusila zjistit do jaké míry děti s mentálním postižením znají svá práva, jak jim rozumí, jak jich využívají ve svém životě. Zabývala jem se názory a mírou povědomí veřejnosti o dětských právech. Věnovala jem se i názorům a zkušenostem pedagogických pracovníků, kteří s dětmi s mentálním postižením pracují. Ze získaných informací jsem se pokusila vytvořit metodický list, který by pomohl pedagogickým pracovníkům i rodičům jednoduše vysvětlit dětem s mentálním postižením jejich základní dětská práva.
Childrens rights and their fulfilling in life of mental individuals
Keywords: dětské právo; Úmluva o právech dítěte; mentální postižení; základní škola praktická; základní škola speciální; speciálně pedagogické centrum pro děti s mentálním postižením; child right; Convention on the Right of the Child; mentally handicap; elementary(practical; special) school; specially - pedagogical centre for mentally handicapped children