Vliv vybraných faktorů na kvalitu mleziva a odchov telat v období mléčné výživy - Dvořáková, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Základem každého chovu je úspěšná reprodukce. Bez kvalitní péče o plemenici během březosti a následné péče o krávu a tele nemůže podnik prosperovat. Je řada aspektů, které se mohou negativně podepsat na kvalitě mleziva, kterým je tele napojeno. Cílem této práce bylo zpracování literárního přehledu o vlivech působících na kvalitu mleziva a odchov telat v období mlezivové a mléčné výživy. Mezi zkoumané vlivy bylo vybráno pořadí laktace, věk při prvním otelení, úroveň užitkovosti, roční období narození telete, délka doby stání na sucho a odchod očistků. Data pro zpracování bakalářské práce byla získána ze sestav evidence skotu a kontroly užitkovosti Zemědělského družstva Černovice od května 2013 do prosince 2014. Do sledovaného souboru bylo vybráno celkem 243 dojnic a 233 telat českého strakatého skotu . U sledovaných souborů dojnic byla vyhodnocena kvalita (hustota) mleziva dle pořadí laktace, věku při prvním otelení, úrovni užitkovosti, ročního období narození telete, délky doby stání na sucho, mezidobí a odchodu očistků. Dále byly ověřovány korelační vztahy mezi pořadím laktace a kvalitou mleziva, věkem při prvním otelení a kvalitou mleziva, úrovní užitkovosti a kvalitou mleziva, ročním období narození telete a kvalitou mleziva, dobou stání na sucho a kvalitou mleziva, odchodem očistků a kvalitou mleziva, délkou mezidobí a kvalitou mleziva, životaschopností telat a kvalitou mleziva.
Influence of selected factors on the quality of colostrum and calves during milk nutrition
Keywords: skot; tele; mlezivo; věk při 1. otelení; mezidobí; stání na sucho; cattle; calf colostrum; age at first calving; interim; the dry period