Aplikace cirkulární ekonomiky ve vybraných gastro provozovnách - Koutníková, Jana (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá cirkulární ekonomikou, jejím propojením s udržitelným rozvojem, základními cirkulárními principy, obchodními modely a bariérami rozvoje. Představuje udržitelnou gastronomii a její zásady. Zaměřuje se konkrétně na aplikaci cirkulárních principů v pizzeriích. Základní výzkumnou metodou pro získání dat bylo dotazníkové šetření realizované na úrovni podnikatelských subjektů v České republice - pizzerií. Praktická část analyzuje úroveň aplikace cirkulárních principů v tomto segmentu gastronomických provozoven. Zaměřuje se na míru znalosti modelu cirkulární ekonomiky, nakládání s obalovými odpady a gastroodpadem a využití nevydaných jídel. Dále se zaměřuje na názor na významnost jednotlivých cirkulárních principů, úroveň aplikace v daných provozovnách a odhad dopadu cirkulárních principů na podnikání.
Applications of the Circular Economy in the Selected Gastronomic Establishments
Keywords: Cirkulární ekonomika; cirkulární principy; odpadový management; udržitelná gastronomie; Circular economy; circular principles; waste management; sustainable gastronomy