Arteterapeutická intervence ve vazební věznici v Českých Budějovicích - Tobi, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce vychází z poznatků získaných ve vazební věznici v Českých Budějovicích, při práci s mladistvými delikventy. Jejím cílem je popsat momenty, se kterými se může terapeut při práci s takovými klienty setkat, shrnout některé výrazné charakteristické rysy jejich tvorby, chování a prožívání. První částí je popis fungování a praktické činnosti arteterapeutického atelieru v Českobudějovické věznici, součástí čehož je také rozbor psycho-sociálního postavení vězňů a jeho dopad. Práce se bude dále zabývat metodickou otázkou vedení mladistvých delikventů, jejich vztahem k výtvarné tvorbě a výtvarnému artefaktu. Bude také reflektovat emočně-kognitivní vývoj klientů a demonstrovat paralelu tohoto vývoje v kazuistikách obsahujících výtvarnou produkci. Další částí je také interpretace některých momentů, motivů a nevědomých obsahů v artefaktech metodou ateliéru arteterapie v Rožnově, zpracování problematiky delikvence z hlediska kauzálního a hledání spojitostí mezi těmito dvěma momenty tak, aby poslední kapitola práce mohla obsahovat praktickou zkušeností podložené poznatky a závěry o problematice mladistvých delikventů.
Art therapeutic intervention in České Budějovice remand prison