Aktivizace a aktivní život seniorů v rámci klubu pro seniory - Němcová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku aktivizace a aktivního života seniorů vrámciklubu pro seniory. Jednou z možností je právě aktivizace seniorů v rámci klubu. Tyto činnosti nabízejí klientům udržení a zlepšování jejich schopností a dovedností. Aktivity by měly být dostupné, měly by zaujmout co nejvíce klientů a zároveň odpovídat jejich potřebám adovednostem. Teoretická část se zaobírá stářím a stárnutím a jejich změnami, charakteristikou sociální práce se seniory, dále pak popisuje vybrané techniky aktivizace, které lze v rámciklubu pro seniory využít. Navazuji charakteristikou klubu Staroměstská v Českých Budějovicích, ve kterém probíhal výzkum. Praktická část je orientovaná na zjištění možností aktivizace v klubech pro seniory. Hlavní metodou sběru dat bylo vyplňování dotazníků, na jejichž základě došlo k ověření hypotéz. Výhody aktivizačních činností jsou zřetelné hned v několika sférách. Za nejpodstatnější považuji oblast společenskou, kdy aktivizace dává klientům smysl života a možnosti využití volného času.
The seniors activation and active lives within the puriew of a seniors club
Keywords: Klíčová slova: aktivizace; aktivní život; aktivizace seniorů; stáří; stárnutí; klub pro seniory; sociální práce se seniory; Key words: activation; active life; activation of seniors; old age; ageing; seniors club; social work with seniors