Personální marketing - Vojtěchová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této práce je analýza systému řízení lidských zdrojů a personální práce v oblasti personálního marketingu a dále návrhy změn a doporučení na zlepšení řízení této oblasti v konkrétní organizaci. Práce se zabývá především získáváním pracovníků, odměňováním, zaměstnaneckými výhodami, vzděláváním, rozvojem a jejich odchody. Pro diplomovou práci s názvem Personální marketing byl jako analyzovaný objekt vybrán Krajský úřad Jihočeského kraje.
Personnel marketing
Keywords: personální marketing; řízení lidských zdrojů; získávání pracovníků; odměňování; vzdělávání pracovníků; odchod zaměstnanců; personnel marketing; human resources; recruitment; remuneration; staff training; staff leave