Porodní dům jako kompromis mezi porodem v domácím a nemocničním prostředí - Dvořáčková, Viktorie (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se věnuje tématu porodních domů. Práce se skládá z části teoretické a části praktické. Teoretická část popisuje výběr místa porodu. Zde je popsán porod v nemocnici (s tím související porodní plán) a porod doma. Podrobně je popsána problematika porodních domů jak ve světě, tak v ČR. Dalším tématem je samotný porod a jeho možné alternativy. Teoretickou část uzavírá definice a postavení porodní asistentky. Cílem práce bylo zmapovat zájem českých žen o porod v porodním domě. K cíli byly stanoveny 4 hypotézy. H1: Vysokoškolsky vzdělané ženy mají vyšší zájem o porod v porodním domě než ženy s nižším vzděláním. H2: Ženy se špatnou zkušeností s porodem v nemocnici mají větší zájem o porod v porodním domě než ženy s dobrou zkušeností. H3: Ženy, které rodily v nemocnici, mají větší zájem o porod v porodním domě než ženy, které rodily doma. H4: Ženy, které již rodily, mají větší zájem o porod v porodním domě než ženy, které nerodily. Stanovený cíl byl dosažen kvantitativním výzkumným šetřením formou dotazníku vlastní konstrukce. Zhodnocení dotazníků probíhalo pomocí statistického chí-kvadrát testu, který určil významnost, či nevýznamnost výsledků. Výzkumný soubor tvořilo 981 žen aktivních na sociálních síti Facebook a různých webových serverů týkajících se těhotenství, porodu a péče o dítě. Z výzkumného šetření vyplynulo, že vysokoškolsky vzdělané ženy projevují vyšší zájem o porod v porodním domě než ženy s nižším vzděláním. Také jsme zjistily, že ženy, které byly s péčí v nemocnici nespokojené, mají větší zájem o porod v porodním domě než ženy, které uvádějí dobrou zkušenost. Dále jsme chtěly zjistit, zda místo předchozího porodu ovlivňuje zájem žen o porod v PD. Tato hypotéza se nepotvrdila. Výsledek je ovlivněn malým počtem respondentek, které zažily domácí porod. Poslední hypotéza se vztahovala k tomu, zda mají větší zájem o porod v porodním domě ženy, které již rodily. Ukázalo se, že se názor žen na porod v porodním domě neliší podle toho, zda žena již rodila, nebo ne. Výzkumné šetření ukázalo, že 59,2 % (odpovědi ano a spíše ano) žen má zájem o porod v porodním domě. Můžeme tedy předpokládat, že část žen by si přála, aby takovéto zařízení v ČR existovalo.
A Birth House as a Compromise between Childbirth at Home or at Hospital
Keywords: Porod; výběr místa porodu; porodní dům; porod v domácím prostředí; porod v nemocničním prostředí; alternativní porod; porodní asistentka; Birth; the choice of place of birth; birth centre; homebirth environment; birth in hospital; enviroment; birth alternative; midwife