Šestý nosorožec: taxonomické zhodnocení kriticky ohroženého severního tuponosého nosorožce - Robovský, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná rigorózní práce se zabývá revizí nosorožce tuponosého. Na základě detailní morfologické a genetické revize se domníváme, že oba stávající poddruhy Ceratotherium simum simum a C. s. cottoni jsou výrazně odlišní a zaslouží si být povýšeni na druhovou úroveň (pokud přijmeme fylogenetický koncept druhu). Od společného předka se odštěpili před cca 1 mil. let.
The sixth rhino: a taxonomic re-assessment of the critically endangered Northern white rhinoceros
Keywords: Nosorožec tuponosý; Ceratotherium; fylogenetický koncept druhu; revize; White rhinoceros; Ceratotherium; Phylogenetic Species Concept; revision