Benediktinský klášter v Třebíči - Macoszková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce pojednává o historii benediktinského kláštera v Třebíči z hlediska dostupné literatury. Zabývá se rámcovým naznačením významu benediktinského řádu pro naše země v 1. polovině 13. století. Třebíčský areál je v práci zmapován z hlediska jeho proměn, až po současný stav, který doplňuje obrazová dokumentace.
Benedictine monastery in Trebic
Keywords: klášter; rok 1101; benediktini; románské umění; gotika; monastery; year 1101; Benedictines; Romanesque style; Gothic style