Proměny Benešova nad Černou. Urbanismus, sakrální a profánní architektura města - Černochová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce nazvaná Proměny Benešova nad Černou. Urbanismus, sakrální a profánní architektura města se zabývá stavebními dějinami a dějinami města, dnes městyse, Benešova nad Černou v období od středověku do raného novověku. Práce analyzuje proměny a urbanistický vývoj poddanského města, především za vlády Rožmberků, Švamberků a Buquoyů. Klíčovými budovami, kterými se bakalářská práce zabývá, jsou farní kostel sv. Jakuba Většího, benešovská radnice a dům čp. 125. Pozornost je rovněž věnována sochařským dílům na benešovském svatojánském sloupu, kašnám a nejsou opomenuta boží muka vyskytující se v okolí obce.
Transformations of Benešov nad Černou. Urbanism, sacred and profane architecture.
Keywords: Benešov nad Černou; kostel sv. Jakuba Většího; architektura; svatojánský sloup; dům čp. 125; radnice; Benešov nad Černou; the church of St Jacob the Greater; architecture; a midsummer column house no. 125th; town hall