Perception of periodical temperature cycles regulating the circadian clock in larvae of Drosophila melanogaster - Opelka, Jakub (Jihočeská univerzita, 2023)
Cirkadiánní rytmy řídí mnoho biologických procesů téměř ve všech živých organismech, od jednotlivých buněk až po savce. Evoluce tohoto systému umožňuje organismům reagovat na změny vnějšího prostředí a předvídat je. Po světle je nejdůležitějším vodítkem pro synchronizaci cirkadiánních hodin změna teploty během dne a noci. Synchronizace pomocí teplotních cyklů byla rozsáhle studována u dospělců Drosophila melanogaster, ale o ontogenetickém vývoji smyslových orgánů pro vnímání teplotních cyklů je známo jen málo. V této práci byla zkoumána distribuce a funkce ionotropního receptoru 25a (IR25a) u larev D. melanogaster. Ukázalo se, že tento receptor hraje důležitou roli při navázání na nízké teplotní cykly u dospělců. Studie odhalila podobnosti v molekulárním mechanismu vnímání cyklů nízkých teplot u dospělců a larev D. melanogaster, nicméně tato signální dráha se v několika aspektech liší.
Perception of periodical temperature cycles regulating the circadian clock in larvae of Drosophila melanogaster
Keywords: Drosophila melanogaster; teplotní synchronizace; cirkadiánní rytmy; cirkadiánní hodiny; IR25a; DN1; DN2; Drosophila melanogaster; temperature synchonization; circadian rhythms; circadian clock; IR25a; DN1; DN2