Video jako motivační prostředek pro výuku exaktních předmětů - Nořinský, Jiří (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce ukazuje možné způsoby, jakými lze pracovat s videem jako prostředkem pro rozvoj motivace v hodinách exaktních věd na středních a základních školách. Teoretická část popisuje možné role videa v procesu vzdělávání, a jaké podoby při tom nabývají. Shrnuje také výhody a nevýhody jejich používání ve výuce a odhaluje možná rizika s nimi spojená i způsoby, jak jim předcházet. Pro praktickou část práce vzniklo deset výukových videí, která jsou rozčleněna do čtyř výukových programů. Tyto programy jsou určeny pro tři exaktní předměty: biologii, fyziku a chemii. Při zařazení dvou videí do výukové hodiny chemie na střední škole bylo prováděno výzkumné šetření, které prokázalo, že videa mohou v hodinách přírodních věd pozitivně zvyšovat efektivitu přenosu informací i míru motivace studentů.
Video as a motivation means for teaching exact subjects
Keywords: motivace; video; vzdělávání; přírodovědné obory; střední škola; základní škola; Motivation; Video; Education; Science classes; Secondary school; Primary school