Seznamování dětí v mateřské škole s hrou na zobcovou flétnu, možnosti a vliv na rozvoj hudebních schopností a dovedností - Popelínská, Michaela (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská prace se zameruje na možnosti propojování hudebních činností dětí předškolního věku při seznamování s hrou na flétnu a ověřování rozvoj hudebních schopností a dovedností. Teoreticka cast se věnuje soucasnemu pojeti hudebniho vzdelavani s ohledem na požadavky RVP PV, charakteristice vývojových zvláštností předškolního dítěte s ohledem na rozvoj hudebních schopností a dovedností, vymezení hudebních činností dětí předškolního věku, jejich rozdělení do jednotlivých kategorií, dále pak vymezuje zásady výuky hry na flétnu, její přednosti a rizika. V praktické části je vytvořený program seznamování s hrou na flétnu propojený s hudebními činnostmi. Tento program je ověřený v praxi mateřské školy. V průběhu realizace činností a následné podrobné evaluace je využito metody pozorování, rozhovoru a analýzy edukačních materiálů.
Acquaintance of children in kindergarten with playing fipple flute, possibilities and influence on the development of musical abilities and skills.
Keywords: Zobcová flétna; hudebni cinnosti; predskolni vek; Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání; hudební schopnosti a dovednosti; Soprano fipple flute; preschool age; Framework educational program for preschool education; musical abilities and skills