Ruská kinematografie 60.-70. let 20. století - Armashenko, Ihor (Jihočeská univerzita, 2011)
Sovětská kinematografie zažila největší boom v období 60. -70. let 20. století. Mnohými odborníky je toto období považováno za zlaté. 60. léta ve světě byla ve znamení optimistické nálady a romantických nadějí, což se dotklo i Sovětského svazu. Na základě toho vznikla řada komediálních snímků, které jsou charakteristické svou uvolněnou atmosférou. Rovněž nebylo zapomenuto téma Velké vlastenecké války v sovětské kinematografii, točila se řada válečných snímků, kterým byly udělovány jak mezinárodní, tak i domácí filmové ceny. Do popředí vystupovala také melodramatická tvorba, ve které byli autoři více zaměřeni na vlastní pocity člověka a jeho boj se zvířecími instinkty.
RUSSIAN CINEMATOGRAPHY OF 1960s AND 1970s