Mikrobiální kontaminace masa používaného ke krmení psů a koček v rámci syrové diety - Hosnedlová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2021)
Krmení syrovou dietou, neboli BARF, je způsob krmení, který je založen na syrovém mase, vnitřnostech a přílohách. Cílem práce bylo (i) prostřednictvím dotazníkového šetření mezi chovateli, kteří krmí BARF (n=307) prověřit bližší informace týkající se motivace k tomuto způsobu krmení, druhu používaných mas a zacházení s ním, a (ii) mikrobiologicky zhodnotit dva druhy (kuřecí, hovězí) syrového masa během tří dnů skladování. Bylo zjištěno, že hlavním důvodem krmení BARF je, že je podle majitelů pro zvířata přirozenější a zdravější. Respondenti upřednostňují maso mražené (87 %), které před samotnou spotřebou uchovávají v chladničce a zkrmují nejdéle do tří dnů. Nejčastěji krmeným masem je hovězí a drůbeží (55 %). Více než polovina (58 %) oslovených respondentů používá stejné pomůcky na přípravu krmné dávky jako pro přípravu pokrmů v domácnosti. Mikrobiologickou analýzou krmného masa byl potvrzen nárůst celkového počtu mikroorganismů a počtu koliformních bakterií v průběhu tří dnů skladování v chladničce - u kuřecího masa byl tento nárůst od 6,3 log KTJ/g , resp. 4,8 log KTJ/g (1. den) do 8,3 log KTJ/g, resp. 6,4 log KTJ/g (poslední den), u hovězího masa od 6,5 log KTJ/g, resp. 4,3 log KTJ/g (1. den) do 8,3 log KTJ/g, resp. 5,5 log KTJ/g (poslední den). V krmném mase dochází při běžné délce skladování v chladničce k výraznému nárůstu počtu mikroorganismů, mezi nimiž mohou být i původci onemocnění lidí. Je proto nezbytné apelovat na zvýšení hygienické manipulace při tomto způsobu krmení, s čímž souvisí i lepší informovanost chovatelů o dané problematice.
Microbial contamination of feeding meat for dogs and cats in BARF diet
Keywords: krmné maso; pes; kontaminace; mikroorganismy; krmná dávka; dotazníkové šetření; feed meat; dog; contamination; microorganisms; feed dose; questionnaire survey