Nehodovost cyklistů - Tomandl, Petr (Jihočeská univerzita, 2007)
V souladu s celosvětovým trendem i u nás roste zájem o cyklistiku. Tento sport se stává módní záležitostí a začíná patřit neodmyslitelně k životnímu stylu. Současná situace s sebou nese jak pozitivní, tak i mnoho negativních důsledků. Hlavním a nejzávažnějším bezprostředním negativním jevem je stále se zvyšující dopravní nehodovost, při které dochází nejen ke značným ekonomickým ztrátám jednotlivců i celé společnosti, ale zejména ke škodám na zdraví a ztrátám na životech. Cílem mé práce bylo shromáždit počty dopravních nehod s účastí cyklisty v okrese České Budějovice v období od dubna 2006 do října 2006 a vyhodnotit jaká zranění cyklisté při nehodách utrpěly. Tímto výzkumem bylo zjištěno, že ve zkoumaném souboru došlo k poranění hlavy u cyklisty u 60 % nehod. Toto zranění tvoří 35% všech zranění cyklistů ve zkoumaném souboru. Za zraněním hlavy následuje zranění nohy u 40% nehod.
Accident Frequency of Cyclists
Keywords: cyklista; jízdní kolo; poranění; dopravní nehoda; cyklostezka; bezpečnostní přilba; dopravní prostor; cyclist; bicycle; wound; traffic accident; pathway for cyclists; safety helm; traffic space