Povstání Jakobitů na počátku 18. století a jeho odraz v literatuře - Kubná, Marie (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce s názvem Povstání Jakobitů na počátku 18. století a jeho odraz v literatuře se zabývá historickou a literární analýzou za pomoci historických textů, které popisují průběh jednotlivých povstání a atmosféru Skotska. Cílem diplomové práce je porovnání historických románů od čtveřice vybraných spisovatelů a zjištění, zda se historie stává pouze pozadím či ústředním motivem děje. Vybraní zástupci literární scény jsou sir Walter Scott, Nigel Tranter, Neil Munro a Anya Seton. První část diplomové práce je teoretická a zabývá se popisem žánru historického románu a rozepsáním historických událostí na počátku 18. století. Druhá část je praktická a věnuje se analýzám jednotlivých románů. Cílem těchto analýz je zachycení odlišností textů a jejich propojení s historickými fakty.
Jacobite Risings and its Reflection in Literature
Keywords: jakobité; Rob Roy; povstání; Skotsko; Jacobites; Rob Roy; rising; Scotland