Stravovací návyky zaměřené na příjem soli u vybrané populační skupiny - Bobrová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2023)
Téma mé bakalářské práce je "Stravovací návyky zaměřené na příjem soli u vybrané populační skupiny". Nadbytek soli je jedním ze zásadních faktorů pro vznik a rozvoj různých onemocnění. Současný příjem soli v České republice trojnásobně převyšuje doporučený optimální denní příjem, který činí cca 5 gramů. Sůl vstupuje do lidského těla jako chlorid sodný. Uvnitř organismu mají složky této sloučeniny své významné funkce. V teoretické části mé práce popisuji charakteristiku soli, druhy soli a její složení. Dále také, kterými látkami se sůl může obohacovat, pozitiva ale i negativa soli, příjem soli. Nakonec i zdravotní problémy, ke kterým může nadměrný příjem soli přispět. Cílem práce je zmapovat informovanost lidí o správném denním příjmu soli, o významu soli ve výživě a o rizicích nadměrného solení. Dalším cílem je také porovnat úroveň zdravotní gramotnosti v problematice solení mezi zaměstnanci dvou podniků, podle různého vzdělání, pohlaví a věkové kategorie. Pro zjištění těchto informací jsem zvolila kvantitativní metodu sběru dat. Vytvořila jsem pro zaměstnance vybraných podniků dotazníky a odpovědi jsem vyhodnotila a graficky znázornila. Výzkumná část se dělí na dvě části. V první části jsou popsané výsledky dotazníkového šetření. Otázky č. 1-5 charakterizovaly respondenty podle pohlaví, věku, hmotnosti, výšky a dosaženého vzdělání. Otázkami č. 6-20 jsem se ptala na životní styl respondentů a zjišťovala jejich informovanost a zdravotní gramotnost respondentů v problematice příjmu soli. V druhé části jsem porovnávala týdenní jídelníčky poskytnuté čtyřmi respondenty z každého podniku. Jídelníčky byly propočteny v programu Nutriservis a vyhodnoceny dle potřeb respondentů. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že úroveň znalostí respondentů o složení a obohacování soli je vyšší u respondentů nižší věkové kategorie (25-30 let). Vyšších znalostí v této oblasti dosahují spíše muži než ženy. Zdravotní gramotnost respondentů ohledně problematiky solení se dle výsledků pohybuje na dobré úrovni u všech tázaných respondentů, avšak větších znalostí dosahovali opět spíše muži a respondenti nižší věkové kategorie.
Dietary habits focused on salt intake in a selected population group
Keywords: Sůl; sodík; příjem soli; složení soli; hypertenze; obezita; zdravotní gramotnost; Salt; sodium; salt intake; salt composition; hypertension; obesity; health literacy