Obraz pravoslaví v románu Vzkříšení L. N. Tolstého - Mráčková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem bakalářské práce je Obraz pravoslaví v románu Vzkříšení L. N. Tolstého. Právě tento román je stavebním kamenem práce a předlouhou pro zpracování daného tématu, které si autorka zvolila na základě vlastní četby. Román Vzkříšení je dílem osudovým, a to hned z několika důvodů. Stal se otevřenou výpovědí o carském absolutismu 2. poloviny 19. stol., mistrovským způsobem syntetizoval autorovu celoživotní filozofii, stal se příčinou jeho vyloučení z církve a byl také posledním románem před jeho smrtí. Práce je rozdělena do dvou větších kapitol, první shrnuje biografická data a životní události autora, přibližuje jeho prozaickou tvorbu, jeho vztah k víře a církvi, zabývá se také jeho nejdůležitějšími filozofickými postoji a shrnuje důležitá fakta o postavení pravoslavné církve v Rusku v 2. pol. 19. stol. Druhá kapitola je pak věnována podrobné analýze románu Vzkříšení podle zadaného tématu.
The Picture of Orthodoxy in the Novel Resurrection by L. N. Tolstoy
Keywords: pravoslaví; náboženství; církev; Vzkříšení; L.N.Tolstoj; bohoslužba; liturgie; rozkolnictví; Orthodoxy; religion; church; the Ressurrection; L.N.Tolstoy; church service; liturgy; sekt