Sbírka umění západní Afriky Joe Hlouchy (1881-1957) - Vrlíková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Ve své bakalářské práci se věnuji vzniku a vývoji sbírky Joe Hlouchy, významného sběratele mimoevropského umění v Čechách první poloviny 20. století. Africké umění přes svůj velký význam stojí neustále v pozadí zájmu českých historiků umění. Jedním z hlavních úkolů práce je připomenout osobnost, která upadla téměř v zapomnění a poodhalit situaci na pražském uměleckém trhu. Pozornost je dále věnována pokusu vytvořit strukturu sběratelských aktivit Joe Hlouchy týkající se oblasti západní Afriky. Na základě pramenů následně vytvářím vůbec poprvé seznam všech uměleckých předmětů pocházející ze zvolené geografické oblasti odkoupených či jinak získaných do sbírek Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur. U několika vybraných artefaktů se snažím zdůraznit jejich funkci, která je pro Afričana prioritní. Poslední kapitolu věnuji problematickému osudu sbírky.
Joe Hloucha's Collection of West African Art (1881-1957)
Keywords: Joe Hloucha; africké umění; tradiční; sbírka; Joe Hloucha; African Art; traditional; collection