Vlivy působící na kvalitativní a kvantitativní znaky spermatu kanců - Kučera, Josef (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit vliv genotypu, ročního období, věku kanců a inseminační stanice na objem spermatu, koncentraci spermií, motilitu spermií, podíl abnormálních spermií a na celkový počet spermií. Data byla získána v letech 2017 a 2018 z 17 794 odběrů spermatu od 504 kanců ve věku 6 až 101 měsíců, 6 plemen a 5 hybridních kombinací. Sledovaní kanci byli ustájeni na 8 inseminačních stanicích v České republice. Kanci vyprodukovali průměrný objem spermatu pro dané genotypy. Objem spermatu se zvyšoval od jara do podzimu a do 4 let věku. Koncentrace spermií byla na nízké úrovni. Mezi jarem a zimou byl rozdíl v koncentraci spermií 27 tis./mm3 (P<0,01). Koncentrace spermií kanců ve věku 1 až 2 roky byla o 14 tis./mm3, resp. 15,2 tis./mm3 vyšší (P<0,01) než u kanců do 1 roku resp. 2 až 3 let. Motilita spermií byla na dobré úrovni u všech genotypů, inseminačních stanic, v průběhu celého roku i různých věkových kategorií kanců. Podíl abnormálních spermií dosahoval vždy uspokojivé hodnoty. Celkový počet spermií byl nízký pro většinu genotypů, věkem prokazatelně rostl do 4 let věku kanců, mezi jarem a podzimem došlo k nárůstu produkce o 9 mld. (P<0,01) spermií.
Effects influencing quality and quantity traits of boar´s sperm
Keywords: kanec; parametry spermatu; vlivy; inseminační stanice; boar; sperm traits; influences; artificial insemination centre