Primární logopedická prevence jako součást programu mateřských center - Mikešová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je zaměřena na téma primární logopedické prevence v rámci programu mateřských center. Teoretická část je věnována jednotlivým složkám vývoje řeči, slovní zásobě a v neposlední řadě primární logopedické prevenci a jejím metodám. Prvním cílem bakalářské práce je zjištění programové nabídky primární logopedické prevence mateřských center v Jižních Čechách. Druhým cílem je vytvoření návrhu primární logopedické prevence, který by bylo možno využít v mateřských centrech obecně. V této práci je uplatněn kvalitativní výzkum. Při jeho realizaci jsou využity následující techniky: analýza odborné literatury, studium internetových stránek jednotlivých MC, polostrukturovaný rozhovor se zástupci jednotlivých mateřských center. Na základě teoretických poznatků je vytvořen návrh primární logopedické prevence. Ten lze využít v realizaci primární logopedické prevence v mateřských centrech. V rámci rozhovorů je pak zjištěna nedostatečná nabídka primární logopedické prevence v mateřských centrech. Výsledky průzkumu programové nabídky mohou sloužit pro konkrétní zpětnou vazbu pro Síť MC o.s.. Rovněž je lze využít pro následné zapojení primární logopedické prevence do programů dalších MC.
The Primary Logopedical Prevention as a Part of a Maternity Center's Program
Keywords: primární logopedická prevence; mateřská centra; síť mateřských center o. s.; motorika; fonematický sluch; primary logopedic prevention; maternity center; maternity center's network civil association; motorics; phonemic hearing