Cykloturistika na Vlašimsku a její vliv na rozvoj cestovního ruchu. - Rezková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Vlašimsko je přírodně i historicky zajímavá oblast s rozvíjejícím se cestovním ruchem a nachází se zde několik atraktivních cyklostezek. Byly podrobně analyzovány a pomocí dotazníkového šetření byl zjišťován názor na jejich současný stav, využívání doprovodných služeb, četnost vyjížděk atd. Následně se porovnávaly názory místních občanů a turistů z jiných oblastí ČR. Byly popsány nově realizované projekty v regionu zabývající se rozvojem cykloturistiky a následně i cestovního ruchu (cyklostezka ''Po stopách blanických rytířů'', ''Vlašimský okruh''). Pro efektivní budoucí rozvoj cestovního ruchu v oblasti je v práci uvedeno několik návrhů na zlepšení současného stavu. Jedná se především o rozvoj oblasti okolo obce Kladruby s velkým přírodním, sportovním i kulturním potenciálem, návrh cykloturistické trasy pro horská kola a celovíkendové každoroční akce nazvané ''Otevírání cyklotras''.
Cycle tourism in "Vlašimsko" region and its influence on tourism development
Keywords: cestovní ruch; rozvoj; cykloturistika; tourism; development; cycle tourism