Proměny členské základny Českobratrské církve evangelické v 21. století a její příčiny - Havlena, Filip (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se soustředí na sekularizaci ve 21. století. Zvláště se zaměří na Českobratrskou církev evangelickou, ve které se úbytek věřících v posledních letech především projevuje. Cílem práce bude analyzovat proměnu evangelické církve v 21. století a ověřit výchozí hypotézu, že čím mladší generace, tím je sekulárnější. Využita budou shromážděna statistická data. Součástí klíčové hypotézy je otázka genderu v sekularizačním procesu. Základní metodou práce bude textová analýza pramenů a sekundární literatury k tématu, dále soudobý tisk a webové stránky analyzované církve. Jestliže v těchto zdrojích nebude dost podkladů k obsahové analýze, dojde ke kvalitativnímu výzkumu rozhovoru s několika členy církve, ti budou pojmenováni pseudonymy. Úvodní část práce bude zaměřena specificky na objasnění pojmu sekularizace, na historický kontext procesu a na společenské proměny ovlivňující sekularizaci v prvních desetiletích 21. století.
Changes in the membership base of the Czech Brethren Evangelical Church in the 21st century and its causes
Keywords: Českobratrská církev evangelická; církev; věřící; náboženství; úbytek; víra.; Czech Brethren Evangelical Church; church; believers; decreasee; religion; faith.