Smrt a umírání jako profesní výzva sociálního pracovníka - Olléová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá problematikou smrti a umírání v souvislosti se sociální prací pohledem sociálního pracovníka. V začátku uvádí některé definice smrti, nastiňuje pohled na smrt v minulosti a současnosti. Zabývá se etickými souvislostmi smrti a umírání. Dále popisuje vznik a vývoj hospiců, východiska a cíle hospicové péče a formy poskytování hospicové péče. Práce dále popisuje paliativní péči a její principy. Bakalářská práce vyzdvihuje důležitost sociální práce v problematice smrti a umírání a práci sociálního pracovníka s nevyléčitelně nemocnými a umírajícími lidmi. Popisuje práci sociálního pracovníka v domově pro seniory a v hospici. Dále práce uvádí problematiku umírajících dětí.
Death and Dying as Professional Social Worker Challange
Keywords: smrt; umírání; sociální práce; sociální pracovník; pohled na smrt; důstojnost člověka; smysl života; smysl utrpení; smysl smrti; death; dying; social work; social worker; the sight of death; the dignity of the human being; the meaning of life; the meaning of suffering; the meaning of death