Analýza financování úvěrových finančních instrumentů pro malé firmy - Kutílková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá analyzováním úvěrového procesu jako jednou z forem financování z cizích zdrojů.Teoretická část diplomové práce se v úvodu zabývá charakteristikou úvěrových obchodů. Dále vysvětlením pojmů, které souvisí s bankovními úvěry, na které je převážná část teoretické práce zaměřena. V neposlední řadě jsou zmíněny alternativní formy financování, které vedle úvěrů nabízejí banky, většinou prostřednictvím svých dceřiných společností.V praktické části je analyzován průběh úvěrových nabídek ve vybraných peněžních ústavech, resp. postup při žádostech o poskytnutí investičního úvěru na pořízení osobního automobilu, tj. co vše musí žadatel doložit a jaké podmínky musí splňovat, aby banka jeho žádost vůbec přijala. Současně byly osloveny i leasingové společnosti s žádostí o nezávaznou nabídku na stejný předmět financování. Na základě provedených výpočtů bylo zjištěno, že financování prostřednictvím bankovního úvěru je pro podnik výhodnější než leasing a že klient získá nejsnáze úvěr u banky, u které má veden běžný účet.
The Analysis on Financing of Credit Financial Instruments for Small Businesses
Keywords: Klient; bankovní úvěr; finanční leasing; žádost o úvěr; běžný účet; Client; bank loan; financial leasing; request for a loan; checking account