Proč se lidé přestávají loučit se zemřelými? - Hybrantová, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá hledáním odpovědi na otázku, proč se lidé přestávají loučit se zemřelými. První kapitola se věnuje tématu umírání a smrti v minulosti i v současnosti. Další kapitola klade důraz na význam rituálu v životě člověka, věnuje se dřívějším a nynějším pohřebním rituálům, jejich opodstatněnému významu z psychologického hlediska. Též pojednává o místech posledního odpočinku našich předků. Třetí kapitola se zabývá etickou stránkou věci a zejména hledáním odpovědi, jaké jsou příčiny současného stavu. Poslední kapitola je zaměřena na problematiku sociální práce s pozůstalými, zabývá se doprovázením, truchlením a poradenstvím pro pozůstalé.
Why do people tend to not saying goodbye to the dead?
Keywords: smrt; umírání; smrt v minulosti; smrt v současné době; pohřeb; pohřební rituály; psychologické příčiny; smutek; člověk; lidská důstojnost; svědomí; morální a etická odpovědnost; konzumní společnost; sociální práce; doprovázení; utrpení; poradenství pro pozůstalé; death; dying; death in the past; death nowadays; funerals; funeral rituals; psychological causes; sadness; humans; human dignity; conscience; moral and ethical responsibility; consumer society; social work; accompaniment; suffering; counseling help for survivors