Využití procesu vysokotlaké hydrolýzy kyselinou dusičnou při produkci bioplynu ze sena - Vaněk, Zbyněk (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce pojednává o technologii vysokotlaké hydrolýzy kyselinou dusičnou (HNO3) při produkci bioplynu ze sena. V teoretické části jsou shrnuty základní informace o kyselé hydrolýze. Zvýšená pozornost je věnována struktuře lignocelulózových materiálů a metodám jejich úpravy. Seno bylo nadrceno, peletováno a následně bylo podrobeno kyselé hydrolýze v kontinuálním vysokotlakém hydrolyzéru (UV CZ 21314) při tlacích (0,475 MPa, 0,934 MPa, 1,611 MPa). Jako hydrolyzační činidlo byla použita vysoce koncentrovaná (65%) kyselina dusičná (HNO3). Tlaku bylo v hydrolyzéru dosahováno parou o teplotě 190°C, přičemž doba zdržení fytomasy v prostoru hydrolyzéru byla 500s. Na základě širokého mapování procesu pomocí produkce CO2 byly vytipovány zájmové oblasti, ve kterých bylo následně provedeno podrobné mapování procesu pomocí vsádkových simulací na produkci CH4. Po matematické interpolaci maxim byly získané hodnoty využity v ekonomické analýze, která plně respektovala technologické možnosti a aktuálně platnou legislativu.
The application of the process of high-pressure hydrolysis with nitric acid at the production of biogas from hay
Keywords: Seno; kyselá hydrolýza; lignocelulózové materiály; bioplyn; Hay; acid hydrolysis; lignocellulosic materials; biogas