Kurzové riziko při realizaci platebních transakcí v čínském jüanu a možnosti jeho zajištění - Votava, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce na konkrétních typových příkladech analyzuje kurzové riziko firem spojené s realizací obchodních transakcí v čínském jüanu (CNY) a vyhodnocuje možnosti jeho zajištění. V teoretické části je obecně popsána problematika týkající se mezinárodního obchodu, Číny, CNY, kurzového rizika a způsobů zajištění kurzového rizika. V praktické části jsou namodelovány a analyzovány obchodní transakce 3 fiktivních firem zahrnující CNY za účelem analýzy kurzového rizika včetně modelace reakcí managementu firem s důrazem na možné chybné kroky. Dále je analyzována nabídka zajištění proti kurzovému riziku v ČR působících bank a nebankovních společností. Na základě zjištěných poznatků je navrženo, zda a jak by se měly dané firmy zajistit za účelem minimalizace kurzové ztráty, nastíněna cesta vedoucí k optimalizaci řízení kurzového rizika a transakce jsou otestovány aplikací E-start a navržen optimální postup v případě, kdy by byla aplikace firmami využita.
Exchange rate risk in the execution of payment transactions in the Chinese yuan and the possibility of its hedging
Keywords: Čínský jüan; kurzové riziko; měnový kurz; zajištění; kurzová ztráta; kurzový zisk; analýza kurzového rizika; Chinese yuan; exchange rate risk; exchange rate; hedging; exchange rate loss; exchange rate gain; exchange rate risk analysis